naar top
Menu
Logo Print

Borealis wint Foreign Investment of the year Trophy 2019

2018 recordinvesteringsjaar buitenlandse bedrijven in chemie en life sciences
magazine

Op de Foreign Investment Trophy 2019, een organisatie van Flanders Investment & Trade (FIT), mocht Borealis de Foreign Investment of the Year Trophy 2019 mee naar huis nemen. Vlaams minister-president Geert Bourgeois overhandigde de trofee aan Thomas Van De Velde, vicepresident van Hydrocarbons & Energy bij Borealis.

De Oostenrijkse multinational Borealis pompt maar liefst 1 miljard euro in de bouw van een nieuwe propeenfabriek op de site in Kallo, in de haven van Antwerpen. “Met deze investering zet Borealis de Antwerpse haven nog steviger op de kaart als Europa’s grootste geïntegreerde petrochemische cluster”, aldus Vlaams minister-president Geert Bourgeois.

In Kallo zal Borealis vanaf 2022 propaan omvormen tot propeen: een bouwsteen voor consumentenproducten zoals verpakkingen, maar ook voor toepassingen in de energiesector, auto-industrie en gezondheidszorg. “Vanuit Kallo kunnen we al het propaan dat we nodig hebben, per schip aanvoeren”, zegt Thomas Van De Velde, vicepresident van Hydrocarbons & Energy bij Borealis. “Zodra de schepen in de haven arriveren, vloeit het gas naar onze opslagtanks via een uitgebreid ondergronds pijpleidingennetwerk. Met de nieuwe fabriek creëren we zo’n 100 jobs. Maar tijdens de bouw van de faciliteit zullen tot 1.500 mensen in de weer zijn op de werf.”

Het Peruaanse AGP Group won de Newcomer of the Year Trophy 2019 uit handen van Claire Tillekaerts, gedelegeerd bestuurder van FIT. Tot slot overhandigde Vlaams minister-president Geert Bourgeois de Lifetime Achievement Trophy 2019 aan de Japanse aircospecialist Daikin.

9 miljard euro in 330 projecten
De chemie en life sciences in Vlaanderen is de voorbije jaren een aantrekkingspool voor buitenlandse investeringen. Sinds 2010 trok de sector al 330 investeringsprojecten aan, goed voor bijna 9 miljard euro (8.915.346.537). Vorig jaar investeerden buitenlandse bedrijven nog 4,24 miljard euro in Vlaanderen: goed voor het hoogste bedrag ooit. Bovendien werden zo 5.339 directe jobs gecreëerd.

NPT PROCESTECHNOLOGIE

NPT PROCESTECHNOLOGIE

+31334637977
-