naar top
Menu
Logo Print

E-Wood, energiecentrale voor niet-recyclebaar houtafval

Indaver en SUEZ bouwen energiecentrale voor niet-recyclebaar houtafval in Waaslandhaven
magazine

Indaver en SUEZ hebben een vergunningsprocedure lopen voor de bouw van een nieuwe verwerkingsinstallatie voor niet-recyclebaar houtafval. De investering bedraagt 100 mio EUR. De installatie krijgt de naam E-Wood of energie uit houtafval. De installatie zal circa 180.000 ton houtafval per jaar verwerken. De energie die vrijkomt bij dit proces wordt omgezet tot elektriciteit en ingezet als stoom op het industriële stoomnetwerk van Ecluse. Door dit houtafval als grondstof te benutten voor de productie van groene energie, past deze installatie in de duurzaamheidsdoelstellingen van Vlaanderen. 

E-Wood wordt ingeplant op de Indaver site in de Waaslandhaven. Indaver en SUEZ baten samen al andere installaties op deze site uit. E-Wood wordt aldus geïntegreerd op een site waar reeds bestaande infrastructuur voor de productie van energie beschikbaar is zoals drie turbines (totaal 85 MW) en een stoomleiding voor 160 MW hogedruk processtoom.

Het betreft houtafval dat niet in aanmerking komt voor materiaalrecycling zoals bijvoorbeeld behandeld houtafval, houtig materiaal uit composteringsinstallaties of rottend hout. Deze fractie kan niet meer gerecycled worden tot nieuwe houtproducten, maar kan wel nog nuttig ingezet worden als grondstof voor de productie van groene energie.

De opslag en de verwerking gebeuren in een overdekte hal. Het houtafval zal thermisch verwerkt worden via wervelbedtechnologie. De installatie beschikt over een intensieve rookgasreiniging. De installatie zal 20MW elektriciteit produceren. De resterende stoom kan geleverd worden aan het stoomnetwerk van Ecluse. De energie die vrijkomt is een permanent beschikbare, groene energiebron. Dit biedt opportuniteiten voor de verdere ontwikkeling van economische activiteiten in de haven. Met E-Wood kunnen we onze klanten een grotere garantie op continuïteit van de energievoorziening bieden. Bovendien zal de groene stroom de ecologische voetafdruk van de stroomafnemers gevoelig verbeteren.

NPT PROCESTECHNOLOGIE

NPT PROCESTECHNOLOGIE

+31334637977
-