naar top
Menu
Logo Print

Grootste groene waterstofinstallatie Nederland officieel geopend

‘HyStock’ converteert 1 MW duurzame energie in groene waterstof
magazine

De grootste groene waterstofinstallatie van Nederland is officieel geopend. De installatie HyStock in het Groningse Veendam moet 1 MW aan duurzame energie omzetten in groene waterstof. De energie wordt geleverd door 5.000 zonnepanelen.
De waterstofinstallatie is de eerste in Nederland waar op grote schaal groene waterstof gemaakt wordt. De HyStock installatie heeft een elektrolyser van 1 MW. Gasunie wil de waterstof in de nabije toekomst grootschalig en economisch rendabel opslaan in ondergrondse gasopslagen van Gasunie’s dochteronderneming EnergyStock. Zo kan de waterstof op latere momenten worden ingezet, bijvoorbeeld als duurzame energievoorziening als zonne- en windenergie niet voorradig zijn.

Grote opslagcapaciteit
De HyStock-installatie wordt beheerd door EnergyStock, een dochteronderneming van Gasunie. Op het terrein van EnergyStock kan ook waterstof opgeslagen worden, in lege zoutcavernes. De opslagcapaciteit is groot, stelt directeur Henk Abbing. 'Als we alle zoutcavernes op het terrein zouden vullen met waterstof, dan is dat genoeg om alle huizen in Nederland meerdere weken verwarmen.'

Diverse partijen maken ondertussen al plannen om de capaciteit van groene waterstof verder op te schalen. Zo onderzoeken Gasunie en Engie samen of een elektrolyser van 100 MW haalbaar is. Ook met Nouryon voert Gasunie een dergelijk onderzoek uit. Eerder al kondigden innogy en RWE nog aan ook een waterstoffabriek van 100 MW te willen bouwen in de provincie Groningen.

NPT PROCESTECHNOLOGIE

NPT PROCESTECHNOLOGIE

+31334637977
-