naar top
Menu
Logo Print

Gentse technologie beschermt aardbeien tegen schimmels

BioFun - even performant als chemische substanties, maar veiliger voor mens en milieu
magazine

Het Gentse biotechbedrijf Agrosavfe haalt 35 miljoen euro op, bij onder meer Ackermans & van Haaren, en trekt met zijn biologische gewasbeschermingsmiddelen de wereld in. Het vers geld moet Agrosavfe helpen de commerciële lancering van zijn eerste product voor te bereiden: BioFun 1. Dat is een ecologisch middel gericht op de bestrijding van de botrytisschimmel. Die manifesteert zich onder andere als wit-grijze pluisjes op aardbeien. De schimmel treft ook druiven, tomaten, aubergines, meloenen en andere fruit- en groentesoorten. Het product staat op punt maar op de eerste inkomsten is het nog enkele jaren wachten. De laatste veldproeven zijn nog bezig, waarna de autoriteiten groen licht moeten geven. Agrosavfe hoopt het middel in 2022 te lanceren op de Amerikaanse markt en kort daarna in Europa.

Vijftig miljard
Het bedrijf zet zich af tegen de klassieke, chemische bestrijdingsmiddelen en hoopt een stuk van die markt, wereldwijd goed voor ruim 50 miljard dollar omzet, in te palmen. Chemische stoffen moeten in de landbouw aan steeds strengere eisen voldoen en ze krijgen almaar meer tegenwind van de consument. ‘Er is nood aan alternatieven. Wij gaan die leveren. Onze producten zijn even performant als chemische substanties, maar ze zijn veiliger voor mens en milieu’, zegt Patrice Sellès, de CEO van Agrosavfe. De landbouwsector heeft nood aan alternatieven voor chemische bestrijdingsmiddelen. Wij gaan die leveren.

BioFun biedt bovendien extra potentieel om voedselverspilling tussen veld en bord tegen te gaan. Hoewel het oorspronkelijk ontwikkeld is voor besproeiing op velden of in serres, kan het ook gebruikt worden om de bewaartijd tijdens het transport of in uw koelkast te verlengen. Met de Fransman Sellès heeft Agrosavfe sinds kort een ervaren rot aan het hoofd. Begin juli maakte hij de overstap van de multinational Syngenta waar hij een carrière van 17 jaar achter de rug heeft. ‘Ik was toe aan iets nieuws, en had veel mogelijkheden. Het werd Agrosavfe vanwege zijn unieke technologie’, luidt het.

NPT PROCESTECHNOLOGIE

NPT PROCESTECHNOLOGIE

+31334637977
-