naar top
Menu
Logo Print

Meer biobrandstoffen leiden tot meer honger

Bomen blijven beste CO2-stofzuigers
magazine

Om de opwarming van de aarde het hoofd te bieden zijn (veel) meer bomen nodig en kijkt men ook naar zogenaamde biobrandstoffen. Maar op grote schaal kan dat de voedselzekerheid aantasten, zo stelt het VN-klimaatpanel. ‘Veel meer biobrandstoffen, zoals ook België voorstelt, riskeert meer honger te veroorzaken’, beamen gespecialiseerde ngo’s. Als we de opwarming onder anderhalve graad willen houden, zijn grote lappen land nodig om via bomen en gewassen CO2 op te slorpen, zo tonen klimaatmodellen. Dat bomen onze bondgenoot zijn omdat ze de perfecte CO2-stofzuigers zijn, bleek begin juli opnieuw toen wetenschappers publiceerden dat 1.200 miljard bomen planten liefst twee derde van onze uitstoot uit de atmosfeer zou halen.
“Dat is niet een van de klimaatoplossingen in het rijtje, het is dé meest efficiënte oplossing”, aldus hoofdonderzoeker Tom Crowther van de universiteit ETH Zürich.

Moderne bio-energie overstijgt binnen vijf jaar energie uit zon, wind en water
En planten worden op nog een andere manier gepromoot om CO2 weg te zuigen: door er biobrandstof en bio-energie van te maken. De vraag daarnaar stijgt enorm. In zijn meest recente analyse besluit het Internationaal Energie Agentschap zelfs dat moderne bio-energie ‘de vergeten reus’ is onder de hernieuwbare energiebronnen en dat het in de volgende vijf jaar groter wordt dan energie uit zon, wind en waterkracht. Maar in een nieuw rapport over het verband tussen klimaatverandering, landbouw en voedselzekerheid waarschuwt het VN-klimaatpanel IPCC dat de planeet bedekken met enorme oppervlaktes waarop alleen ‘CO2-stofzuigers’ staan nu ook weer geen droomoplossing is.

Lees hier het oorspronkelijke bericht.

NPT PROCESTECHNOLOGIE

NPT PROCESTECHNOLOGIE

+31334637977
-