naar top
Menu
Logo Print

Onderzoek naar de valorisatie van zeewier en microalgen als voedsel

Interreg-project ValgOrize
magazine

Hoe kweken we op duurzame wijze consistent kwalitatieve en smakelijke microalgen en zeewier voor voedseltoepassingen op de Europese markt? Op die vraag willen 12 partners uit België, Nederland, Frankrijk en Groot-Brittannië in het nieuwe Interreg-2 zeeën project ValgOrize een antwoord formuleren. ILVO coördineert.

Zeewieren en microalgen kunnen een belangrijke rol spelen in het wereldvoedselvraagstuk, maar dat potentieel wordt momenteel amper benut in Europa. De obstakels zijn gekend: gebrek aan kennis over de smaak van algen, gebrek aan betrouwbare aanvoer en gebrek aan kennis van wat de Europese consument lust.
Coördinator Johan Robbens (ILVO): “ValgOrize zal op al deze aspecten inspelen. Zo hopen wij de ontwikkeling van de algenketen in Europa te bevorderen.”

Algen kunnen een belangrijke rol spelen in het wereldvoedselvraagstuk
Om de groeiende bevolking te voeden moet de wereld tegen 2050 50 tot 70% meer voedsel produceren. Zo’n 70% van het aardoppervlak is bedekt met zout water, een nog grotendeels onbenutte hulpbron. Het potentieel van mariene voedselproductie is groot, dat beseft ook de Europese Commissie. Een High Level expertengroep riep onlangs op om hier meer prioriteit aan te geven, meer bepaald aan de duurzame kweek van mariene organismen zoals algen. Dat neemt immers geen ruimte in beslag en verbruikt geen zoetwater – beide schaarser wordende hulpbronnen.

Lees meer.

CM_PROCESTECHNOLOGIE

CM_PROCESTECHNOLOGIE

+3250240404
+3250240445