naar top
Menu
Logo Print

PIJPLEIDINGEN REPAREREN ZONDER SHUTDOWN

reparatie pijpleiding

Wrappen met composietlaag

Bij pijpleidingen is corrosie vaak de boosdoener: CIU (corrosion under isolation), CUPS … (corrosion under pipe support). Samen met gewone slijtage zorgt corrosie voor een afnemende wanddikte tot er finaal gaten en scheuren optreden. Vervangen kan natuurlijk altijd, maar dan moeten er vaak belangrijke processen worden stilgelegd. Bovendien bestaat er bij het lassen steeds brandgevaar. Een gelijkwaardig alternatief voor vervanging kan dan herstelling zijn door middel van het aanbrengen van een composietlaag. Deze 'wrapping' kan gebeuren volgens de ISO 24817-norm voor pijpleidingcomposietreparatie.

PIJPLEIDINGEN EN HUN PROBLEMEN

reparatie pijpleiding

De uitgebreide leidingstelsels van raffinaderijen, chemieconcerns of energiecentrales zijn vaak heel kostbaar, zowel op economisch gebied als op het vlak van productieprocessen. Door de leidingen worden gassen en vloeistoffen vaak onder hoge druk en bij hoge temperaturen getransporteerd. De cocktail van chemische stoffen en mechanische spanning vormt, in combinatie met klimaatomstandigheden, de bepalende factor voor de conditie van deze leidingen. Slijtage en corrosie zorgen aan de binnen- én de buitenzijde voor een vermindering van de wanddikte. In een worstcasescenario ontstaan er gaten en scheuren in de buizen, waardoor de inhoud ontsnapt, met al dan niet nog ergere consequenties.

REPARATIE MET COMPOSIET

Wanneer een dunner wordende wand wordt vastgesteld, kan er nog tijdig ingegrepen worden.

Reparatie versus vervanging

reparatie pijpleiding

Vaak is de meest voor de hand liggende reparatiemethode de vervanging van het complete stuk. Dit betekent echter dat er een proces moet worden stilgelegd, het stuk moet gedemonteerd worden en vervangen. En zoals geweten, kost een shutdown geld. Bovendien moeten er pijpleidingen gelast worden, waarbij steeds het risico op brand bestaat. Een herstelling van het euvel zonder vervanging lijkt dan meer aangewezen. Het aanbrengen van een composietlaag - wrapping - kan terwijl het proces gewoon verder doorloopt. Brandgevaar is uitgesloten.

Volgens ISO-norm

Systemen voor composietwrapping moeten voldoen aan de ISO 24817-norm; een norm specifiek voor de petroleum-, petrochemische en gasindustrie die de vereisten stipuleert voor kwalificatie, ontwerp, installatie, test en inspectie van composietherstellingen van leidingen. Niet onbelangrijk is dat deze normering ook geldt voor dergelijke reparaties aangebracht op diverse opslagtanks en zelfs vaartuigen. Een bijkomende certificatie van producten, proces, uitvoering en uitvoerder kan door fabrikanten aangeboden worden om een extra garantie te bieden.

Duurzame oplossing

Een herstelling met gebruik van een composietreparatiesysteem is niet alleen maar een noodoplossing die de boel tijdelijk oplapt. Een zorgvuldig uitgevoerde composietherstelling kan - afhankelijk van de berekende laagdikte, de samenstelling van de leiding, de materie die de buis transporteert en de druk waaronder dit gebeurt - twee tot zelfs twintig jaar standhouden. Na die periode kan een herkeuring plaatsvinden, waardoor de reparatie weer langer gecertificeerd is.

REPARATIEPROCES

reparatie pijpleiding

Het composietreparatiesysteem voor pijpleidingen bestaat ruwweg uit vier stappen:

  • Ten eerste wordt het aangetaste oppervlak gereinigd en gestraald of geborsteld. Daarna volgt een behandeling met een corrosieremmer ter bescherming.
  • Als tweede stap wordt de reparatie uitgevoerd met een metaalgevulde tweecomponentenepoxy.
  • Vervolgens omwikkelt de reparateur de buis met een sterke glas-carbonvezeltape die geïmpregneerd is met een temperatuurbestendige tweecomponentenepoxyhars.
  • Finaal wordt het geheel afgewerkt met een laag verspuitbare keramiek om de reparatie te beschermen tegen uv-licht, vocht en chemische aantasting. Deze topcoat is tevens vlamvertragend en zeer slijtvast.

CONCLUSIE

Een correcte reparatie van de leiding met composietverlijming zorgt dat uw proces weer jaren verder kan; en dit na een herstelling zonder stilstand en brandgevaar.